Recept: ‘Gezonde’ volkoren oliebollen
Ingrediënten
(20 a 25 stuks)
• 300 gr. volkoren meel
• 200 gr. bloem
• 10-12 gr. instant gist
• 10 gr. zout
• 25 gr. lichtbruine basterdsuiker
• 150 ml. bruin bier op kamertemperatuur
• 350 ml melk op kamertemperatuur
• 50 gr. gesmolten en weer op kamertemperatuur gebrachte boter
• 1 ei
• 200 gr. rozijnen in wat bloem geschud
• appel in stukjes in wat bloem geschud
• kaneel naar smaak
Bereiding
Maak een glad deeg van alle ingrediënten (behalve de appel en rozijnen) door eerst de droge te mengen, en dan de natte er goed door te mixen. Laat het deeg 15 minuten rusten. Roer dan de appel en rozijnen erdoor. Laat het deeg 60 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats, onder een vochtige doek en in een ruime kom. Verwarm plantaardige olie tot 180 graden. Maak met een ijslepel, die je vooraf even in de olie houdt, mooi ronde en even grote bolletjes deeg en laat die in het vet zakken. Als de oliebollen aan de onderkant bruin zijn, draaien ze meestal vanzelf om, maar het kan geen kwaad even te helpen als de eerste eenmaal is gedraaid. Het frituren duurt zeker een minuut of vijf, anders zijn ze niet goed gaar van binnen.
Gebruik kokosvet i.p.v. frituurvet of olie.