Asperges; zo veelzijdig, gezond en lekker als deze groente, zijn er maar weinig

Blog

Als je eenmaal weet hoe je asperges moet klaarmaken (en dat is echt een eitje), kun je er eindeloos mee variëren. Maak een romige, groene aspergesoep of eet ze klassiek gekookt met ham en krieltjes. Hier lees je hoe je deze koning van de groenten goed bewaart en lekker klaarmaakt.

Gezonde groente
In asperges zitten veel antioxidanten én ook foliumzuur. Daarnaast bevatten asperges net als veel andere groene bladgroentes vitamine K, dat veel mensen tekort komen. Vitamine K zorgt voor gezonde botten en een goede bloedstolling. Niet alleen lekker, maar ook heel gezond dus.
Asperges bevatten de stof asparagine. Een stof die bijvoorbeeld positief werkt bij vermoeidheid, een lage bloeddruk en hartkloppingen. Daarnaast werkt asperge bloedzuiverend en de calcium en asparagine-zuren in de groente reinigen je nieren. Bovendien zit ‘ie ook vol mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan, zink, fluor en koper. Geen verkeerd idee dus, om ze wat vaker mee te nemen!

Het verschil tussen groene en witte asperges

Groene asperges groeien boven de grond en krijgen door het zonlicht hun mooie frisse kleur. De witte asperge krijgt juist zo min mogelijk zonlicht te zien, vandaar de kleur. In smaak verschillen deze twee dan ook best wel van elkaar. Witte asperges hebben een subtiele smaak, die goed combineert met een simpele bereiding. De groene houden zich juist goed met meer kruidige gerechten, in de wok bijvoorbeeld.

Het witte goud is verkrijgbaar van ongeveer half april tot eind juni. Groene asperges zijn vaak al iets eerder verkrijgbaar.
De groene hoef je niet te schillen, alleen de onderste centimeter verwijderen voordat je ze gaat klaarmaken, is voldoende. De witte moeten wel even van hun jasje af, de schil smaakt bitter en maakt de asperge stug. Verwijder ook hierbij de onderste centimeter en schil ze met een dunschiller totdat ze helemaal glanzen.

Asperges kun je warm en koud eten. Dat maakt ze ideaal voor koken met kliekjes. De gegrilde asperges die je over hebt vanavond, eet je morgen gewoon in een salade.
Of je asperges vers zijn, test je op twee manieren. Knijp in de onderkant: zie je wat vochtdruppeltjes? Dan is het goed. Nog niet zeker? Pak twee asperges en beweeg de uiteinden tegen elkaar. Als dat zorgt voor een zacht, piep-achtig geluid, zijn ze vers en klaar voor je boodschappenmand.