Schuilnamen voor suiker!

Nieuws

Er zijn meer dan 50 schuilnamen voor suiker:Agavesiroop
Agavesiroop is afkomstig van een soort cactus; de agave. De nectar daarvan is een natuurlijk product, maar helaas is dat niet wat we in de winkels krijgen aangeboden. De agavesiroop die wij kunnen kopen is ontstaan na een proces van filteren en bewerken, waarbij veel mineralen en enzymen verloren zijn gegaan en veel fructose is ontstaan. Onthoud: fructose is slecht voor je lever. Deze valt dus af. Rauwe agavesiroop die niet is verhit is, voor de variatie, wel een goede optie maar lastig te krijgen. Het heeft geen groot effect op de bloedsuikerspiegel.

Ahornsiroop (Maple Syrup)
Ahorn-siroop (maple syrup) is het sap van de Canadese esdoorn. Deze komt wat beter uit de bus; het bevat redelijk wat mineralen en sporenelementen maar ook erg veel sucrose, wat je bloedsuikerspiegel doet stijgen. De kans is ook erg groot dat je suikerstroop koopt met een ahornsmaakje erin. Ahornsirooop heeft een groot effect op je bloedsuikerspiegel.

Graanstropen
Graanstropen bevatten geen fructose dus dat is een pluspunt. Ook deze graanstropen worden echter vaak vermengd met suikerstropen, goed etiketten lezen dus. Daarbij kunnen ze spijsverteringsproblemen geven omdat je het enzym maltase nodig hebt om ze te kunnen verteren. Ze zijn niet zo zoet, waardoor de kans groot is dat je er teveel van gebruikt. Er zijn beter opties.

Oerzoet, oersuiker
Oerzoet is 96% sucrose; het heeft dus een sterk effect op je bloedsuikerspiegel en is daarom geen alternatief.
Palmsuiker
Palmsuiker wordt gemaakt van het sap van de Indonesische Arenga Palm. Het heeft veel voordelen, maar het nadeel is dat de productie ervan zeer arbeidsintensief is. Het is dan ook van belang om hier een fairtrade product van te kopen om zeker te weten dat de producenten een eerlijke prijs hebben gekregen voor hun product. Maar er is een beter alternatief, namelijk kokosbloesemsuiker. Het gebruik heeft een niet te groot effect op de bloedsuikerspiegel.

Kokosbloesemsuiker/kokospalmsuiker
Dit wordt gemaakt van het sap van de kokosnootbloesems. Deze suiker bevat veel mineralen en vitamines en heeft weinig effect op je bloedsuikerspiegel.Het bevat weinig glucose en fructose. Het is tevens uitgeroepen tot de meest duurzame suiker omdat er geen bomen voor hoeven worden gekapt en de boom ook gewoon kokosnoten blijft produceren. Ook hier moet je altijd opletten dat je pure kokosbloesemsuiker koopt die niet vermengd is met bruine suiker. Maar kokosbloesemsuiker is dus een goede keuze.

Honing
Ik heb toen ik in Afrika woonde een imkeropleiding gevolgd dus ik heb een zwak voor honing. Helaas bevat honing veel fructose én glucose, afhankelijk van de soort. Als je rauwe, koud geslingerde, ongefilterde honing kiest dan bevat het nog veel gezonde stoffen.

Groene stevia
Tot slot de groene stevia; de gedroogde blaadjes van de steviaplant gemalen tot poeder. Wat mij betreft is dit een prima keuze. Het bevat geen fructose of sucrose en heeft dus geen negatief effect op je lever of bloedsuikerspiegel maar geeft je ook nauwelijks gezonde stoffen, omdat je er maar heel weinig van nodig hebt. In een smoothie kan groene stevia een goede optie zijn als je deze iets zoeter wilt zonder al teveel fruit toe te voegen.