Gezonde nieuwtjes

Nieuws

Waarom broccoli zo goed voor je is

Groene groenten zijn gezond! Ze zitten boordevol antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Eén van de gezondste groene groenten is broccoli.
Zet jij regelmatig je tanden in een stuk broccoli? Dat is een goede, gezonde keus.

Weinig calorieën
Broccoli eten is om verschillende redenen gezond. Allereerst omdat er weinig calorieën in zitten, slechts 29 kilocalorieën per 100 gram. En daarnaast bevat broccoli veel vezels, 4,1 gram per 100 gram. Ook is broccoli rijk aan vitamines en mineralen. Zo zit er vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium in.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat bepaalde voedingsstoffen uit broccoli een positief effect hebben op bijvoorbeeld het voorkomen van kanker. Toch is er nog te weinig bekend om effect te kunnen claimen. Het is voor wetenschappers lastig om echt te kunnen bewijzen wat de invloed van een enkel voedingsmiddel is op de gezondheid.

Kopen en bewaren
Broccoli is tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar, maar uit Nederland van juni tot en met september. De groente behoort net als bloemkool, spruitjes en boerenkool tot de kruisbloemenfamilie. Broccoli kun je enkele dagen buiten de koelkast bewaren, maar beter is in de koelkast.
Heb je te veel gekocht en wil je de broccoli langer bewaren? Je kunt broccoli prima invriezen. Blancheer het eventueel van tevoren een minuut in kokend water.

Bereiding
Net als alle groenten moet je ook broccoli goed wassen voor gebruik. Snij de roosjes van de broccoli, maar niet te veel van de stronk. Ook de stronk kun je namelijk prima eten. Je kunt broccoli gestoomd, gekookt of geroerbakt eten. Zorg ervoor dat de broccoli wel knapperig blijft. Dan is deze groente op zijn lekkerst. Je kunt broccoli ook prima rauw eten, maar niet iedereen houdt daarvan.

Recept met broccoli:
Pastasalade met broccoli en makreel

Aantal personen: 2
Bereidingsduur: 30+ minuten

Ingrediënten:
• 150 gram volkoren pasta, bijv. penne
• 3 theelepels geraspte mierikswortel (potje)
• 2 eetlepels halfvolle yoghurt
• 300 gram broccoli
• 1 winterwortel
• 200 gram gestoomde makreel
• Citroensap

Bereiding
1. Kook de pasta beetgaar in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
2. Roer de mierikswortel door de yoghurt.
3. Laat de pasta goed uitlekken en meng de mierikswortel er door. Laat de pasta afkoelen.
4. Maak de broccoli schoon. Verdeel de groente in roosjes, schil de steel en snijd in stukjes. Kook de
broccoli in weinig water net gaar.
5. Maak de wortel schoon en rasp hem grof.
6. Meng de groente door de pasta.
7. Verdeel de makreel in stukjes en meng ze door de salade.
8. Maak op smaak met peper en wat citroensap.

Bron : Gezondheidsnet nieuwsbrief 09-09-2016