Wat zegt je poep?

Nieuws

wat-zegt-je-poep

Wat zegt je poep?

Er wordt weleens lacherig over gedaan, maar poep is een serieuze zaak. Iedereen heeft zo zijn eigen ontlastingspatroon. Zo kan frequentie, kleur en structuur verschillen. Het is verstandig om altijd na de grote boodschap even achterom te kijken. Je ontlasting zegt namelijk veel over het functioneren van de spijsvertering. Waar moet je allemaal op letten?

Wat is de spijsvertering?
De spijsvertering is het proces waarbij uit eten de benodigde voedingsstoffen in het lichaam worden opgenomen. De rest wordt uitgescheiden via de ontlasting. Een goede spijsvertering zorgt dus voor een goede ontlasting. Een regelmatige stoelgang begint bij de juiste samenstelling van voedingsstoffen die je inneemt. Met name vezels hebben een positieve werking op de darmfunctie. Vezels mengen zich met de ontlasting en trekken vocht aan. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en verbetert de stoelgang.
Vocht is een belangrijke factor in de darmwerking. In combinatie met de snelheid waarmee de ontlasting door de darmen gaat, kan er teveel of juist te weinig vocht aan de ontlasting onttrokken worden. Wanneer het proces in de darmen te snel gaat, is er onvoldoende tijd om vocht uit de ontlasting te onttrekken. Dunne ontlasting of diarree, is dan het gevolg.
Andersom, wanneer het proces in de darmen te langzaam gaat, kan er teveel vocht uit de ontlasting worden weggenomen. In dit geval wordt de ontlasting droog en hard en kan verstopping (obstipatie) optreden.
Ontlasting vertelt je dus veel over hoe je spijsvertering werkt. Belangrijk is om te letten op frequentie, kleur en structuur.

Frequentie
Als je tussen de 3 keer per dag en 3 keer per week naar het toilet gaat wordt dit als normaal gezien. De meeste mensen gaan gemiddeld 1 keer per dag naar het toilet voor een grote boodschap, maar iets meer of minder is dus niet erg.
Als je minder dan 3 keer per week naar het toilet moet voor de grote boodschap, dan kun je last hebben van verstopping. Moet je meerdere keren op een dag en is je poep erg dun? Dan kan er sprake zijn van diarree.

Kleur
In de kleur van poep bestaan verschillende variaties.
Bruin. Dit is de normale kleur van poep en kan varieren van lichtbruin tot donkerbruin.
Rood. Dit kan komen door voedsel dat je hebt gegeten (zoals rode kool of bieten), maar kan ook komen door bloed in de ontlasting. Dit laatste hoeft niet perse gevaarlijk te zijn, maar het is wel goed om hier alert op te zijn.
Poep zonder kleur of witgeel. Dit kan een teken zijn van een verstopping van de galwegen. Normaal heeft poep namelijk een bruine kleur, dankzij een stofje in de galvloeistof. Bij verstopte galwegen (door galstenen of ontsteking) komt de galvloeistof niet in de dunne darm, waardoor de poep kleurloos is.
Zwart. Wanneer de ontlasting in eens heel donker van kleur is, kan dit duiden op bloedverlies. Het is goed om dit in de gaten te houden.
Het is heel normaal als de kleur van poep af en toe wat verandert. Als de kleurverandering vaak voorkomt of blijvend is, dan kan dit betekenen dat er iets aan de hand is. Raadpleeg bij twijfel altijd even de huisarts.

Structuur
Naast kleur kan ook de structuur van poep verschillen:
Droge poep of kleine harde keutels. Dit kan ontstaan wanneer poep te lang in je darm heeft gezeten. De dikke darm onttrekt namelijk vocht aan ontlasting en wanneer deze te lang in de darm heeft gezeten, droogt poep uit. Dit kan komen door te weinig vocht, weinig vezels of te weinig beweging.
Slijmerig. Poep is altijd een beetje slijmerig. Bevat je poep meer slijm dan normaal, dan kan dit een teken zijn van een geïrriteerde darm.
Dunne of waterdunne poep (diarree). Iedereen heeft af en toe last van diarree. Als je hier vaak last van hebt, kan er iets aan de hand zijn. Het kan zijn dat je poep te snel door de dikke darm is gegaan, waardoor er te weinig vocht onttrokken is aan de ontlasting. Dit kan door een verkeerd voedingspatroon, een voedselinfectie of buikgriep.
Poep met stukjes. Sommige stukjes in de voeding die je eet, verteren niet. Dit is heel normaal en komt bij iedereen voor. Stukjes in je poep zijn meestal onverteerbare etensresten. Het kan gaan om pitjes, zaadjes of schilletjes in brood, groente en fruit. Deze stukjes poep je dus gewoon weer uit, en dit kun je soms ook zien in je drol.
Wanneer een te droge, slijmerige of dunne poep voor een langere tijd aanhoudt, bezoek dan altijd de huisarts ter controle

Andere veranderingen
Naast frequentie, kleur en structuur is het ook belangrijk om te letten op de geur. Poep ruikt nooit naar bloemetjes, maar moet niet heel erg stinken. Wanneer de ontlasting sterker ruikt dan normaal, gepaard gaat met dunne poep of langere tijd aanhoudt, kan er iets aan de hand zijn en is het verstandig om een arts te raadplegen.
Ook hoort een gezonde poep niet te plakken aan de pot en niet te drijven. Wanneer je deze veranderingen merkt, is het verstandig om te kijken naar je voedings- en bewegingspatroon.

Een regelmatige en goede stoelgang
Een gezonde stoelgang kun je herkennen aan verschillende factoren. Het is doorgaans een goede hoop die een beetje ruikt, maar niet stinkt, niet plakt, bestaat uit 1 soepele vorm, waarbij afvegen eigenlijk niet hoeft (want er blijft niks achter op het toiletpapiertje) en we hoeven er niet veel moeite voor te doen.
Belangrijk is om gezond en gevarieerd te eten en te letten op de juiste samenstelling van voedingsstoffen die je inneemt. Verder kunnen onderstaande tips helpen om de stoelgang te verbeteren:
Zorg dat je voldoende vezels binnenkrijgt (30 tot 40 gram per dag)
Drink minimaal 1,5 liter water per dag voor een soepele darminhoud
Probeer 30 minuten per dag te bewegen, dit stimuleert de darmwerking
Ga bij gevoel van aandrang naar het toilet, uitstel droogt de ontlasting uit

Bron: Maag Lever Darmstichting